De Praktijk - bestaan en ontstaan en visie op zorg
In 2004 ben ik begonnen als vrijgevestigd GZ psycholoog, naast een baan als behandelcoordinator bij GGZ Breburg. In de jaren daarna is de praktijk gegroeid en dit heeft er toe geleid dat ik in 2017 mijn baan bij de GGZ heb opgezegd om zo verder te gaan als volledig zelfstandig gevestigde.
Ik zal me even voorstellen.
Mijn naam is Dennis Prinsen. Ik ben geboren en getogen in Breda en voel me dan ook echt een Bredanaar. Ik sport (hardlopen, golf, wandelen) graag en daarnaast houd ik erg van muziek luisteren. Na een sportcarriere in de atletiek heb ik het accent verlegd van focus op maximale prestaties naar het juist meer onderhouden van fit voelen.
Ik ben sinds 1998 werkzaam in de GGZ en heb zowel in de 1e, 2e als 3e lijns-GGz gewerkt en verschillende rollen mogen bekleden; behandelaar, behandelcoordinator, manager behandeling, trainer, supervisor. Daarbij heb ik in diverse projecten mee mogen werken.
Ik ben altijd geinteresseerd geweest in verhalen. We hebben allemaal ons verhaal. Het verhaal van ons leven. De reis die je tot de dag van vandaag hebt afgelegd.
Gedurende de jaren heb ik meerdere post-doctorale cursussen en opleidingen gevolgd en dit zal ook de komende jaren het geval zijn. Leren door ervaring, scholing, lezen en dingen doen....
In mijn werk als GZ psycholoog ben ik niet anders dan in mijn dagelijkse leven. Ik geloof heel sterk in "what you see is what you get". Men zegt ook wel "doe maar normaal, da's gek genoeg". Plezier hebben, humor en zelfspot vind ik erg belangrijk.
Ik ben zeer geinteresseerd in Acceptance and Commitment Therapy en mindfulness. Voor mij ligt hier de kracht om jezelf beter te leren kennen, maar vooral of juist daardoor beter om te kunnen gaan met omstandigheden die je tegenkomt en gedachten en gevoelens die je ervaart. Mijn ervaring is dat veel mensen heel veel energie stoppen om van klachten af te komen. Laten we ons vooral richten om er juist mee om te leren gaan en vanuit een doel richting de toekomst te gaan. Zeker in deze ratrace die de wereld tegenwoordig is. Sta stil, adem, ervaar ruimte en ACT!
Hoe kijk ik (VISIE) naar de (GGZ) zorg?
Werken in de GGz houdt voor mij in dat je als psycholoog goed luistert naar de persoon die hulp zoekt. Iemand geeft klachten aan. Waardoor ontstaan deze klachten? Waarom nu? Waarom in deze vorm? Juist onderzoeken hoe de huidige omgevingsfactoren aanwezig zijn (zowel beschermend als stressbronnen). Wat doet iemand om met de factoren om te gaan? Wat helpt wel en wat niet? Waar heeft iemand bepaald gedrag geleerd? Is dit aangeleerd vanuit thuis, ervaringen in het leven, boodschappen die je meekreeg? Zoals eerder gezegd vind ik het verhaal belangrijk en niet per se een label. Dat kan zeker wel helpend zijn, maar het gaat om de mens. Als psycholoog ben je medemens en sta je naast iemand. Je luistert, denkt mee, spiegelt en reflecteert, legt uit en confronteert. De mens staat centraal en de behandeling moet goed afgestemd zijn. We denken hier samen over na: wat is de hulpvraag, welke doelen heeft iemand en wat is het pad dat we kunnen bewandelen? We maken daarbij gebruik van wat passend is om het doel te bereiken en de vraag te beantwoorden. Daarbij volgen we geen strakke protocollen, maar passen we uit de zorgstandaarden en richtlijnen die dingen toe die bijdragen aan herstel. De persoon om wie het gaat is altijd verantwoordelijk voor zijn of haar herstel. We dragen een steentje bij, in overleg.